Omroep Dommelland kijk je via Ziggo (47), KPN/Telfort (1465), XS4ALL (1465), T-Mobile (849), Glasvezelnet Solcon (811), Delta (12)
Lokaal nieuws, nieuws van de omroep en headlines. Hier vind je alle berichten bij elkaar.
Vrijdagochtend ontvingen elf inwoners van de gemeente Boxtel tijdens de jaarlijkse Lintjesregen een Koninklijke Onderscheiding. Tien inwoners werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, en één werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Burgemeester Van Meygaarden: “Een koninklijke onderscheiding is een erkenning van inzet en toewijding, maar het zegt ook iets over hoe wij met elkaar omgaan. Het benadrukt hoe belangrijk tijd, aandacht en liefde in onze samenleving zijn. De Lintjesregen toont wat goed gaat en laat zien welke samenleving we samen willen en kunnen zijn.”
De gedecoreerden:
Pierre van Amelsvoort - Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Tijdens zijn studie Bedrijfskunde is de heer Van Amelsvoort geïnteresseerd geraakt en specialiseerde hij zich in het sociotechnisch ontwerpen en veranderen van organisaties.
Hier schreef hij tientallen artikelen en boeken over. Hij zette zich nationaal en internationaal in voor het behartigen van de menselijke kant van organiseren.
Van Amelsvoort is sinds zijn studententijd op verschillende fronten vrijwillig actief, met name voor de rugbyclub Ducks Boxtel, waar hij 8 jaar voorzitter was en voor de
Stichting Club van 100 rugbyvrienden (CV100). Hij was een van de initiatiefnemers van de CV100 en sinds de oprichting in 1987 bestuurslid in de functie van penningmeester. Sinds de oprichting van De Bierkamer in 1997 speelt de heer Van Amelsvoort een cruciale rol bij alle activiteiten die De Bierkamer onderneemt. Vanaf 2006 is hij lid geweest van diverse commissies van de Stichting openbaar carnaval, van 2007-2010 commissielid van bestuurlijke zaken bij de Gemeente Boxtel. Sinds 2022 is hij vrijwilliger bij het MUBO en sinds 2024 bestuurslid met als portefeuille de programmering, organisatie en inrichting van wisselexposities. Sinds 2019 is hij medeoprichter en lid van de werkgroep Processiepark verbetering en verbinding.
Hanneke van der Eerden - Lid in de Orde van Oranje Nassau
Mevrouw Van der Eerden is lid van Heemkunde Boxtel vanaf 1986 en is meer dan 25 jaar secretaris geweest voor de Heemkundekring waar zij zo’n 175 lezingen en excursies organiseerde en plaats had in diverse commissies binnen en buiten de regio. Ze schreef veel artikelen en brochures over historische onderwerpen en verzorgde zeker 200 nieuwsbrieven. Als professional verbonden aan het Brabants Historisch Centrum (BHIC) was zij een vaste vraagbaak voor heemkundeleden en bestuur.
Het heemkundearchief is volledig door haar geïndexeerd. Ze was initiatiefnemer en organisator van het museum Piet Dorenbosch en maakt nog steeds deel uit van de redactie van de vier maal per jaar verschijnende Boxtel Kroniek. Sinds 2012 zet ze zich in als vrijwilliger voor de Raad van Advies van Museum Boxtel (MUBO).
Ze schreef de inhoudelijke teksten voor een deel van de vensters van de door MUBO ontwikkelde Canon van Boxtel.
Vanaf 2021 is Van der Eerden lid van Erfgoedvereniging Kèk Liemt en sinds 2022 lid van het bestuur. Daar zorgt zij voor bezetting van de erfgoedkamer en voor openstelling van de expositieruimte ‘de Kleuskes’. Voor haar werk op het gebied van cultureel erfgoed ontving mevrouw Van der Eerden het zilveren draaginsigne van Brabants Heem.
Fons van Heesch - Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Van Heesch neemt al meer dan 60 jaar, sinds 1964, deel aan de Heilige bloedprocessie. Ook was hij van 1970 - 1980 leider bij o.a. de verkenners bij de scouting groep Kardinaal Lavigerie. Vanaf 1996 is hij verbonden aan D66 Boxtel, als raadslid, steunfractielid, campagnevoerder, organisator en vrijwilliger.
Hij is nog steeds actief als coördinator fysieke campagne. Sinds 2009 is hij verbonden aan de Stichting Bockepruik, een stichting die live muziek en theater in Boxtel levend wil houden. In 2010 werd hij lid van Heemkunde Boxtel, waar hij sinds 2018 bestuurslid is. Daar is hij de drijvende kracht achter de jaarlijkse Open Monumentendag, en elke vrijdag de vaste vraagbaak in de Heemkamer.
Vanaf 2015 is hij actief voor de Heilig Hart Parochie Boxtel als een van de vaste steunpilaren van de kostersploeg. Ook verrichtte hij veel technische klussen in de Sint Petrusbasiliek, is hij lid van het koor en was hij mede-kartrekker voor de grondige restauratie van het carillon. Van 2016 tot en met 2022 heeft hij zich ingezet voor Boxtel Vooruit en Stapel op Sint. Sinds 2018 zet hij zich in als Boxtels Maatje bij ContourdeTwern.
In 2020 is daar Stichting Leergeld bijgekomen, waar hij zich als intermediair inzet.
Voor de stichting Dolop (een particulier wooninitiatief voor 9 volwassenen met een verstandelijke beperking) rijdt hij sinds 2020 3 á 4 keer in de week de bewoners af en aan naar
de gewenste adressen.
Tiny van Houtum - Lid in de Orde van Oranje Nassau
Vanaf begin jaren 70 is de heer Van Houtum actief lid geweest van de Jongerenlijst in Esch. De Jongerenlijst ging in 1996 na de gemeentelijke herindeling met Haaren over in Samenwerking '96. Later sloot hij zich aan bij Combinatie '95 na de opsplitsing Boxtel. Vanaf 1980 is hij lid van de Dorpenplancommissie Esch. Hij was betrokken sinds de oprichting in 1992 bij LOESCH (Lokale omroep Esch), waar hij van 1996 tot 2011 bestuurslid was en later voorzitter. Na de gemeentelijke herindeling in 1996 was hij ook actief betrokken bij het samengaan van de verschillende lokale omroepen en heeft hij in het bestuur gezeten van PBO (Programmabeleid Bepalend Orgaan) en HOS (Haarense Omroep Stichting)-Helvoirt.
Als makelaar heeft hij zijn kennis, ervaring en betrokkenheid ingezet bij de opstelling van de verschillende woonvisies voor de dorpskern Esch. Zo neemt hij deel in de commissie Wonen - Voorzieningen - Leefbaarheid van PEP (Platform Esch Perspectief) en is hij vanaf de oprichting in 2018 actief voor PEP. Zijn belangrijkste drijfveer daarbij was: geschikte woningen voor ouderen. Zo heeft hij afgelopen jaar nog meegewerkt aan een woonbehoefteonderzoek en werkt hij aan de WoonZorgVisie en Wonen Welzijn Ouderen Esch. Vanaf 1993 is hij lid van de buurtbusvereniging Esch en rijdt hij als chauffeur elke week een dagdeel van de route Esch - Liempde - Den Bosch en visa-versa. Van 1995- 2017 was hij voorzitter van de buurtbusvereniging.
Marion de Koning-Swinkels - Lid in de Orde van Oranje Nassau
Mevrouw De Koning-Swinkels was van 1992- 1999 vrijwilliger bij Mixed Hockeyclub MEP Boxtel als redacteur en vormgever van het clubblad ‘De Mepper’.
Van 1994-2000 was zij bestuurslid en secretaris van het Brabants Muziek Theater (BMT). Als bestuurslid van Boxtel Vooruit, van 2005- 2024, was ze voor een aantal evenementen kartrekker o.a. Palmpasen, de dodenherdenking en de Kampina-herdenking.
Van 2010-2019 heeft ze zich ingezet als voorzitter van de Commissie Optocht van Stichting Openbaar Carnaval Boxtel. Dankzij mevrouw De Koning-Swinkels is het grootste openbare evenement in Boxtel een stuk veiliger geworden. Voor haar activiteiten voor het openbaar carnaval is zij in 2018 onderscheiden met het erekruis in goud, de op één-na hoogste carnavalsonderscheiding in Boxtel. Vanaf 2009 heeft mevrouw De Koning-Swinkels zich ingezet als mantelzorger, voor haar (schoon)ouders. Sinds 2016 is ze vrijwilliger bij Contour De Twern als budgetcoach en opruimcoach.
In 2019 heeft zij All for the future opgericht om structureel kinderen in Tanzania een toekomst te geven. Ze zamelt geld in en heeft al diverse kinderen voorzien van een uniform, het schoolgeld voor leerlingen van de middelbare school betaald, een computerklas voor jongeren opgericht en empowerment projecten opgezet door het verstrekken van microkredieten, bijvoorbeeld voor een winkel en een naaiatelier.
Richard Permentier - Lid in de Orde van Oranje Nassau
Van 2007 tot 2017 was de heer Permentier voorzitter voor de Stichting Leergeld met als doel het voorkomen van uitsluiting van kinderen uit gezinnen met geldzorgen. Sinds 2009 is de heer Permentier buurtbemiddelaar bij ContourdeTwern, waarbij hij de kloof tussen kibbelende buren probeert te dichten door de communicatie te herstellen. Van 2011 tot en met 2018 is hij bestuurslid geweest van Huurders Belangen Vereniging in Boxtel. Sinds 2014 is hij Boxtels Maatje voor ContourdeTwern en is hij voor 4 personen een gezelschapsmaatje. Sinds 2021 heeft hij zich ook opgeworpen als maatje voor iemand met een verstandelijke beperking en sinds 2023 is hij ook op vrijwillige basis actief voor Buddy Boxtel, een uniek project in Nederland. Hij was voorzitter van de voormalig wandelsportvereniging De Keistampers in Boxtel, sinds januari 2023 overgegaan in Seniorenvereniging Boxtel, waar hij nog steeds actief is als vrijwilliger voor de wandelingen.
Sinds 2016 is hij gastheer en beheerder bij Hobbycentrum Boxtel. In 2017 is de Adviesraad Sociaal Domein Boxtel in het leven geroepen om burgemeester en wethouders te adviseren rond thema’s in het sociaal domein. Sinds de oprichting is de heer Permentier actief enerzijds als penningmeester van de Stichting en anderzijds als actief lid van Adviesraad Sociaal Domein voor het deeldomein armoede en participatiebeleid. Ook is hij betrokken bij allerlei organisaties actief in het deeldomein, zoals in het Armoedenetwerk.
Harrie Schellekens - Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Schellekens was naast zijn functie als projectleider bij een elektrotechnisch installatiebedrijf ook 10 jaar voorzitter van de personeelsvereniging. Ook had hij een belangrijke rol als mentoropleider voor de jongere aankomende monteurs. Van 1985 tot 2024 heeft de heer Schellekens zich ingezet als vrijwilliger bij Tennisvereniging de Merletten in Boxtel en heeft hij zo’n beetje alles op het gebied van elektra gedaan voor de vereniging. Van 1985 tot 2005 was hij vrijwilliger bij Boxtel
Vooruit en verrichtte bij veel activiteiten hand- en spandiensten. Van 2005 tot december 2022 is hij lid geweest van de routecommissie van Wandelsportvereniging De Keistampers. Mede door de heer Schellekens zijn De Keistampers gered van de ondergang door aansluiting bij Seniorenvereniging Boxtel, waar hij nog steeds coördinator commissie wandelen is. Hij zette zich in om de wandelsport voor Boxtel niet verloren te laten gaan, zodat de Kampinatocht, Herfstkleurentocht en Avondvierdaagse nog steeds plaats kunnen vinden. Sinds 2013 brengt hij ook elke maand de tijdschriften van Seniorenvereniging Boxtel en de KBO rond. Van 2010-2018 heeft hij zich ingezet voor de realisatie van een kerkje in Vikuku, een klein dorpje in Congo en ondersteunde hij een gezin uit Congo, door acties en geldinzamelingen. Sinds 2014 is hij vrijwilliger bij zorgexpertisehuis Liduina te Boxtel. De heer Schellekens staat hier als uitbater achter de tap van het café Lommers, en zet zich in voor tal van andere activiteiten, zoals de kerstversieringen, de kerstverlichting, en het maken van de werkroosters van de vrijwilligers.
Martien Smulders - Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Smulders was van 1980-1989 bestuurslid van Buurtvereniging De Keefheuvel. In deze periode verrichtte hij binnen de vereniging allerlei hand- en spandiensten, zoals het organiseren van wandel- en fietstochten. Hij was ook afgevaardigde van Algemeen Belang Liempde, en trad op als verkeersregelaar bij diverse activiteiten. Hij is tot op heden actief als vrijwilliger voor de buurtvereniging. Smulders is in 2005 gestart als vrijwilliger bij de Stichting BOL (Belangenbehartiging voor ouderen Liempde) en zet zich al 20 jaar in voor werkzaamheden op ICT gebied. Sinds september 2023 wordt in samenwerking met de bibliotheek Boxtel een computertraining georganiseerd waar de heer Smulders optreedt als coach. Sinds 2019 is hij vrijwilliger bij KBO Liempde, waar hij de techniek verzorgt bij activiteiten, jaarvergaderingen en bijeenkomsten. Sinds 2019 wandelt hij met deelnemers een route rond Liempde. In “Onzen Hof” te Liempde is hij Hoofd werkploeg Generatietuin en bepaalt hij de beplanting. Ook ontvangt hij regelmatig schoolklassen om te laten zien wat groeit en bloeit. Smulders geeft de cursus DIGID en helpt ook mensen thuis. Elke vrijdag is hij in dienstencentrum De Kloosterhof om vragen te beantwoorden.
Maarten Termeer - Lid in de Orde van Oranje Nassau
Sinds 1988 is de heer Termeer lid van Fanfare Concordia. Hij is als jeugdlid begonnen op de trompet, het instrument dat hij nog steeds bespeelt. Hij nam deel aan allerlei commissies binnen de vereniging: de muziekcommissie, de commissie aanstelling dirigent en hij was kartrekker van de commissie van het feestweekend 150 jaar. Ook heeft hij bestuursfuncties uitgevoerd en het voorzitterschap vervuld. Sinds mei 2024 is hij ook namens de vereniging als voorzitter toegetreden tot het bestuur van Stichting Serenade. Vanaf 1991 is de heer Termeer lid van Stichting De Ploegers.
Hij is lid geweest van tal van commissies, als afgevaardigde van De Kromploegers nam hij ruim 10 jaar actief deel aan het bestuur en is hij ad interim voorzitter geweest in 2021 en 2022. Hij is sinds geruime tijd algemeen leider van De Kromploegers, en is een van de drijvende krachten geweest achter de transformatie van De Kromploegers naar de unieke allround feestband/act die het nu is. In 2008 stond hij aan de wieg van het jaarlijks muziekfestival Limuscene, waar hij de organisatie van 'licht & geluid' voor zijn rekening nam. Indien gevraagd staat hij altijd klaar op andere momenten, zoals de Boerenmért, om daar waar nodig versterking te bieden.
Judith Van Weert-van Rooij - Lid in de Orde van Oranje Nassau
Vanaf 1997 is mevrouw Van Weert – van Rooij lid van dameskoor Innovation, in eerste instantie als medeoprichter van het koor in 1997, later als secretaris. Ook is zij betrokken geweest bij een groot aantal activiteiten binnen de parochie van Sint Willibrordus in Esch. Zo is zij sinds 2000 lid van de Avondwake-groep.
Sinds 2012 is ze lid van de schoonmaakgroep en maakt ze het Mariakapelletje aan de Heikant schoon. Bij tennisclub d’Oggelen is mevrouw Van Weert – van Rooij zo’n 14 jaar vrijwilliger en sinds 8 jaar zit ze ook in het bestuur en is ze eindverantwoordelijk voor de bar. Ze helpt graag bij andere activiteiten, zoals basisschoolleerlingen kennis laten maken met tennis. Ze zorgt ervoor dat het afval wordt opgeruimd, helpt mee met poetsen, helpt bij toernooien en competitiedagen. Sinds 2015 is ze vrijwilliger bij de Essche Boys en maait daar bijna wekelijks het gras van de velden van de Essche Boys en Tovido. Ze raapt en verwijdert wekelijks zwerfafval langs de Witvensedijk en de Esscheweg en doet dit al vanaf 2012.
Willem van Vossen - Lid in de Orde van Oranje Nassau
Het Boxtelse museum MUBO is in 2012 ontstaan uit het samengaan van enkele Boxtelse musea. De heer Vossen is vanaf de eerste gesprekken over samenwerking tussen de musea betrokken geweest. Hij werd secretaris van het bestuur en nam later de voorzittersrol over van oud-burgemeester Jan van Homelen. Hij functioneert bij de uitvoering van commissietaken als actief meewerkend voorman en weet telkens weer spraakmakende tentoonstellingen neer te zetten. Hij wist vanaf het begin scholen aan het museum te binden, door goede contacten met de scholen te onderhouden, maar zeker ook door het aanbieden van leerling- vriendelijke exposities en doe-activiteiten, zoals zelf mogen keileggen. Hij spande zich in om touchscreens in het museum te krijgen en weet de zaal vol te krijgen met de zeer goed bezochte zondagmorgenlezingen. Het MUBO bestond in 2024 tien jaar. Het museum wordt gerund door vrijwilligers, waarvan de heer van Vossen vanaf het begin de stimulerende kracht is. Behalve het secretariaatswerk was hij ook de coördinator die met een groep enthousiaste vrijwilligers enorm veel werk heeft verzet. Hij heeft het museum in Boxtel bij een breed publiek bekendheid gegeven.
Wie bij de gemeente Boxtel aanklopt voor huishoudelijke hulp, moet geduld hebben. Antwoord krijgen op de hulpvraag kan even duren, en daarna is het opnieuw wachten voordat de hulp op de stoep staat. Achter de schermen wordt hard gewerkt om de wachtlijsten te verkorten, maar de gemeente hoopt op hulp en begrip van inwoners.
Hoe werkt de huishoudelijk hulp?
De huishoudelijk hulp zorgt ervoor dat mensen die zelf niet alles in huis kunnen, door een chronische ziekte, een lichamelijke beperking of een andere aandoening, geholpen worden. Als er niemand in hun omgeving of netwerk kan helpen, kun je huishoudelijke hulp aanvragen via de gemeente, dan krijg je te maken met de WMO. Dat betekent Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Die wet helpt mensen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen.
Wat is precies het probleem?
Het aantal aanvragen voor huishoudelijke hulp via de gemeente neemt al jaren toe, terwijl het aantal beschikbare zorgmedewerkers bij aanbieders achterblijft.
Hierdoor ontstaan wachtlijsten, die kunnen oplopen tot een jaar. Sinds 2019 geldt een vaste lage eigen bijdrage van maximaal 21 euro per maand, ongeacht inkomen, wat het aantrekkelijk maakt om hulp via de gemeente aan te vragen. De gemeente roept inwoners die de hulp zelf kunnen regelen – financieel, fysiek of via hun netwerk – op om dat ook te doen, uit solidariteit met wie het echt nodig heeft. “We doen een beroep op de solidariteit van onze inwoners,” aldus wethouder Van der Zanden.
Is dat het enige probleem?
De stijgende vraag naar huishoudelijke hulp wordt niet alleen beïnvloed door het lage tarief, maar ook door demografische ontwikkelingen. Door de vergrijzing en het beleid dat mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen, neemt de behoefte aan ondersteuning toe. Vooral binnen de Algemene Voorziening Huishoudelijke Ondersteuning (AVHO) is een duidelijke stijging zichtbaar. Tegelijkertijd kampen zorgaanbieders zoals Actief Zorg, Poetszorg, Acteon Thuiszorg, MIEP, Tzorg en Helpgewoon Nederland met personeelstekorten. “We zijn bang dat hierdoor steeds minder hulp beschikbaar zal zijn voor de mensen die het echt nodig hebben,” betreurt wethouder Van der Zanden.
Wat kunnen inwoners zelf doen?
Gemeente Boxtel doet een beroep op inwoners die het kunnen om zoveel mogelijk zelf hun zorg te regelen, bijvoorbeeld door particuliere hulp in te schakelen of hulp te vragen in hun netwerk. Ook wordt gevraagd om tijdig na te denken over de toekomst, bijvoorbeeld via de Wijzer Ouder Worden (WOWW)-campagne. Deze campagne wijst ook op het belang van het werk in de huishoudelijke hulp en thuiszorg, dat meer is dan schoonmaken, om zo de vele vacatures te vervullen. “Werken in de thuiszorg is zoveel meer. Jouw hulp zorgt ervoor dat mensen in hun eigen huis kunnen blijven wonen, in een schoon en fijn huis. Jij hebt een zelfstandige baan en bouwt een band op met de mensen die je helpt,” aldus Tzorg.
Zijn er ook 'creatieve oplossingen’?
Daar wordt over nagedacht. Soms kunnen mensen nog zelf dingen, maar doen ze dat niet meer. “We helpen hen graag om deze taken weer aan te leren en te kijken wat nog mogelijk is,” stelt Van der Zanden. Ook zijn er samen met zorgleveranciers nieuwe oplossingsrichtingen onderzocht, zoals het tijdelijk inzetten van huishoudelijke hulp met extra begeleiding en het aanpassen van de frequentie van hulp. “We hopen samen met de leveranciers de zorg goed te verdelen, maar dit kan alleen als inwoners ook zelf bijdragen,” sluit Van der Zanden af.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het team Communicatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Naast de opwek van duurzame energie is energiebesparing een van de belangrijkste pijlers van de energietransitie. Wat je niet verbruikt, hoef je immers ook niet op te wekken. Daarom heeft de gemeente Boxtel vorige week samen met de gemeenten Boekel, Sint-Michielsgestel, Bernheze, Maashorst, Meierijstad, Oss, ’s-Hertogenbosch en Vught een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het Meerjarig Collectief Ontzorgen (MCO).
Met dit initiatief willen de regiogemeenten huiseigenaren actief ondersteunen bij het isoleren van hun woning. Denk hierbij aan begeleiding bij het uitvoeren van isolatiemaatregelen en hulp bij het aanvragen van beschikbare subsidies. Door slecht geïsoleerde woningen aan te pakken, wordt niet alleen het energieverbruik verminderd, maar ook het wooncomfort verhoogd en de energierekening verlaagd.
Voor wie meer wil weten over de verschillende manieren waarop in de gemeente Boxtel wordt ingezet op energiebesparing, is er uitgebreide informatie beschikbaar op de gemeentelijke website. Hier vind je onder andere details over beschikbare subsidies, leningen en adviesmogelijkheden.
In deze aflevering van Dommelland Life duiken we in de O'Liempdse festiviteiten op Koningsdag en er schuift ook nog eens een échte kunstschilder aan! Presentatie: Roel Jongenelen
Samen tegen kanker is een bijzonder evenement van verbinding en hoop – midden in het hart van Liempde. Op zaterdag 17 mei 2025 komt heel Liempde en omstreken samen voor een dag vol wandelingen, fietstochten en activiteiten voor jong en oud.
De combinatie van muziek, lekker eten en leuke activiteiten voor jong en oud is altijd een succesformule. Lionsclub Belles Amies trok weer veel bezoekers naar het park van Sint Lucas
Deze aflevering ontvangen we als gasten Carolien Verhagen en Mariska van Esch. Carolien woont in een Tiny house. Naast haar Mariska van Esch van biologische boerderij de Schoffel Je bent Boxtelaar als.... Biologische Boerderij De Schoffel Tiny House Nederland Presentatie: Roel Jongenelen
De zorg voor mensen met psychische problemen moet toegankelijker en beter afgestemd worden.
Dat is een belangrijke ambitie binnen het Integraal Zorgakkoord (IZA).
Een van de speerpunten is het verbeteren van de samenwerking tussen huisartsen, GGZ en het sociaal domein, zodat inwoners sneller passende hulp kunnen krijgen én zelf de regie houden over hun herstel.
In dat kader wordt gewerkt aan de oprichting van een laagdrempelig steunpunt in de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel.
Om dit goed vorm te geven, vindt op donderdag 1 mei 2025 een werksessie plaats waarin inwoners, ervaringsdeskundigen en professionals samen nadenken over de invulling.
Werksessie Laagdrempelig Steunpunt
De bijeenkomst biedt ruimte voor ideeën, samenwerking en uitwisseling van ervaringen. Doel is om een plek te creëren waar mensen in kwetsbare situaties terechtkunnen voor ondersteuning, ontmoeting en ontwikkeling.
Tien kenmerken van een steunpunt:
Aanmelden
Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook voor vragen is dit mailadres te gebruiken.
Luca Zimmerman heeft na z'n middelbare schoolperiode een tussenjaar genomen en is nu in het verre Madagaskar. In de drie maanden dat hij daar verblijft houdt hij ons op de hoogte door zo nu en dan een vlog de zee over te sturen. De vierde en allerlaatste kun je hier bekijken.
Op zondag 13 april a.s. om 11.15 uur verzorgt Boxtelaar Ton Bastings in MUBO een lezing over de bewogen oorlogsjaren van zijn ouders. Zijn verhaal is gebaseerd op een bijzondere zoldervondst van 300 oorlogsbrieven in zijn ouderlijk huis in Boxtel. Het geeft ruim 80 jaar na de bevrijding van Boxtel een indringend sfeerbeeld van de Tweede Wereldoorlog door de ogen van vader en moeder Bastings. Tevens is een mini-exposite ingericht met unieke en zeldzame documenten en objecten, die zijn te zien op 5, 6, 12 en 13 april tijdens de reguliere openingstijden van MUBO van 13-17 uur.
Omdat de lezing het sluitstuk is van de expositie ‘100 jaar Boxtel Vooruit’ wordt de expositie daarna afgesloten met een Gildegroet aan Boxtel Vooruit door het Gilde Sint Barbara & Sint Joris.
HET OORLOGSARCHIEF
Na de dood van zijn ouders vond Ton Bastings in enkele legerkisten op de zolder van hun woning in Boxtel een uitgebreid oorlogsarchief. In de kisten zaten brieven van zijn ouders, familie, vrienden, Nederlandse soldaten en geallieerden, evenals voorwerpen zoals valse persoonsbewijzen, oorlogszakboekjes, telegrammen en een Duits 9 mm-pistool. Deze documenten en objecten getuigen van de heftige periode die zijn ouders altijd hebben verzwegen.
Na de oorlog verhuisden Jo Bastings en zijn vrouw naar Boxtel, waar hij zich als commandant van de brandweer, voorzitter van hockeyclub MEP en gemeentesecretaris tot een bekend publiek figuur ontwikkelde.
In zijn lezing vertelt Ton Bastings aan de hand van beelden het oorlogsverhaal van zijn ouders, wat een indringend beeld geeft van het leven van de ‘gewone burger’ tijdens de Tweede Wereldoorlog in Boxtel.
MINI-EXPOSITIE
De mini-expositie toont voor het laatst unieke oorlogsdocumenten uit het archief van de familie Bastings, die daarna naar het archief van Oss worden overgebracht. Te zien zijn onder andere valse persoonsbewijzen, een militair paspoort van het 21e leger Montgomery, een stafkaart van de Ondergrondse, geïllustreerde brieven (1938-1946), een afschrift van het gelukstelegram van koning George VI, een herinneringsboekje van geallieerden uit Canada, Schotland en Engeland, en brieven van geallieerden en Nederlandse strijders in Indië (1946).
WIE IS DE SPREKER
Ton Bastings (1954) is geboren in Boxtel en studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Nijmegen, waar hij in 2018 promoveerde. Hij was leraar Nederlands op het Koning Willem I College in Den Bosch en schrijft sinds 1999 voor het Brabants Centrum over hockeyclub MEP. Bastings is ook columnist voor de Bonjo, een krant over strafrecht en detentie. In 2020 publiceerde hij het boek MEP 90 jaar, en in 2024 verscheen zijn boek Schrijf niet over militaire aangelegenheden, over het oorlogsarchief van zijn ouders.
BEZOEKERSINFO
De lezing begint om 11.15 uur, MUBO is open vanaf 10.45 uur. Reserveren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898.